Leidinggeven op basis van vakmanschap

Op zoek naar lesmateriaal en/of een examen voor de kwalificatie leidinggeven op basis van vakmanschap? Savantis ontwikkelt zowel lesmateriaal als examens voor de profielen Technisch Leidinggevende en Leidinggevende team/afdeling/project.

Downloads

Hoe ziet het lesmateriaal eruit?

In de introductiemodule van technisch leidinggevende wordt ingegaan op de rollen van een leidinggevende en de opbouw van het lesmateriaal. Bekijk het hier.

Welk dilemma kies jij?

Om studenten kennis te laten maken met het werk van een leidinggevende hebben we een dilemma spel ontwikkeld! Je kunt het spel hier downloaden.

Video’s

Vragen?

Bel 0182 -64 11 11 of vul het onderstaande formulier in, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

In ontwikkeling

Voor zowel het profiel technisch leidinggevende als het profiel leidinggevende team/afdeling/project zijn de lesmaterialen en examens nog in ontwikkeling. Je kunt vanaf schooljaar 2020/2021 starten met de materialen van Savantis.

Lesmateriaal technisch leidinggevende95%
95%
Lesmateriaal leidinggevende team/afdeling/project65%
65%
Examen technisch leidinggevende85%
85%
Examen leidinggevende team/afdeling/project35%
35%

Lesmateriaal

In het dossier Leidinggeven op basis van vakmanschap vind je twee profielen: Technisch Leidinggevende en Leidinggevende team/afdeling/project. Het basisdeel van de kwalificaties is exact hetzelfde. De inhoud voor deze opleidingen komt daarom ook grotendeels overeen. Het lesmateriaal is opgebouwd uit verschillende modules.

Opbouw lesmateriaal

Elke module is op dezelfde wijze opgebouwd:

 • Theorie en verwerkingsvragen
  De student bestudeert eerst de theorie. Nadat hij een hoofdstuk heeft doorgenomen, maakt hij een aantal verwerkingsvragen. Dit kunnen zowel meerkeuzevragen als open vragen zijn. Met deze verwerkingsvragen kan hij controleren of hij de theorie goed begrepen heeft.
 • Praktijkopdrachten
  Bij het uitvoeren van een praktijkopdracht gaat de student actief aan de slag met de gelezen theorie. De student voert de opdracht uit op school of op zijn leerbedrijf.

Inhoud van de modules

De modules voor technisch leidinggevende en leidinggevende team/afdeling/project komen grotendeels overeen. Er zijn enkele verschillen:

 • Om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van de student gebruiken we andere voorbeelden voor de verschillende profielen.
 • De verwijzingen in de tekst zijn aangepast naar het profiel.
 • Per profiel is één module geheel anders, zoals te zien in onderstaand schema.

Klik op de titels om meer te lezen over de inhoud van de modules.

Technisch leidinggevendeLeidinggevende team/afdeling/project
IntroductieIntroductie
CommunicatieCommunicatie
ProjectmanagementPersoneelsmanagement
LeidinggevenLeidinggeven

Examens

Exameninstelling Savantis heeft voor het profiel Technisch leidinggevende een examen. Het examen bestaat uit twee onderdelen:

 • Een afstudeeropdracht
  De opdracht draait om het organiseren van een project, bijvoorbeeld het maken van een planning en het verantwoorden van beslissingen. Er is ook aandacht voor leidinggeven, zoals het voeren van een werkoverleg. Waar dit niet in de daadwerkelijke beroepspraktijk kan worden uitgevoerd, is een simulatie in een rollenspel.
 • Een presentatie
  De student presenteert zijn afstudeeropdracht en wordt op kennis bevraagd.

Exameninstelling Savantis ontwikkelt ook voor het profiel Leidinggevende team/afdeling/project een examen. Hoe dit examen eruit komt te zien wordt later bekend gemaakt.

Menu