Leidinggeven op basis van vakmanschap

Op zoek naar lesmateriaal en/of een examen voor de kwalificatie leidinggeven op basis van vakmanschap? Savantis heeft zowel lesmateriaal als examens voor de profielen Technisch Leidinggevende en Leidinggevende team/afdeling/project ontwikkeld.

Downloads

Hoe ziet het lesmateriaal eruit?

In de introductiemodule van technisch leidinggevende wordt ingegaan op de rollen van een leidinggevende en de opbouw van het lesmateriaal. Bekijk het hier.

Meer weten?

Bekijk hier ook onze flyer van de opleiding Technisch leidinggevende en Leidinggevende team/afdeling/project.

Welk dilemma kies jij?

Om studenten kennis te laten maken met het werk van een leidinggevende hebben we een dilemma spel ontwikkeld! Je kunt het spel hier downloaden.

Video’s

Vragen?

Bel 0182 -64 11 11 of vul het onderstaande formulier in, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

  Lesmateriaal

  In het dossier Leidinggeven op basis van vakmanschap vind je twee profielen: Technisch Leidinggevende en Leidinggevende team/afdeling/project. Het basisdeel van de kwalificaties is exact hetzelfde. De inhoud voor deze opleidingen komt daarom ook grotendeels overeen. Het lesmateriaal is opgebouwd uit verschillende modules.

  Opbouw lesmateriaal

  Elke module is op dezelfde wijze opgebouwd:

  • Theorie en verwerkingsvragen
   De student bestudeert eerst de theorie. Nadat hij een hoofdstuk heeft doorgenomen, maakt hij een aantal verwerkingsvragen. Dit kunnen zowel meerkeuzevragen als open vragen zijn. Met deze verwerkingsvragen kan hij controleren of hij de theorie goed begrepen heeft.
  • Praktijkopdrachten
   Bij het uitvoeren van een praktijkopdracht gaat de student actief aan de slag met de gelezen theorie. De student voert de opdracht uit op school of op zijn leerbedrijf.

  Inhoud van de modules

  De modules voor technisch leidinggevende en leidinggevende team/afdeling/project komen grotendeels overeen. Er zijn enkele verschillen:

  • Om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van de student gebruiken we andere voorbeelden voor de verschillende profielen.
  • De verwijzingen in de tekst zijn aangepast naar het profiel.
  • Per profiel is één module geheel anders, zoals te zien in onderstaand schema.

  Klik op de titels om meer te lezen over de inhoud van de modules.

  Technisch leidinggevendeLeidinggevende team/afdeling/project
  IntroductieIntroductie
  CommunicatieCommunicatie
  ProjectmanagementPersoneelsmanagement
  LeidinggevenLeidinggeven

  Bestellen:

  Het lesmateriaal is vanaf nu te bestellen:

  Voor Technisch Leidinggevende zijn drie producten beschikbaar:

  Voor leidinggevende team / afdeling / project zijn drie producten beschikbaar:

  Examens

  Exameninstelling Savantis heeft voor het profiel Technisch leidinggevende een examen. Het examen bestaat uit twee onderdelen:

  • Een afstudeeropdracht
   De opdracht draait om het organiseren van een project, waaronder het maken van een planning en het verantwoorden van beslissingen. In de uitvoering worden ook opdrachten in het kader van communicatie en op het gebied van leidinggeven meegenomen, zoals het geven van een instructie en het voeren van een werkoverleg. Waar dit niet in de daadwerkelijke beroepspraktijk kan worden uitgevoerd, is een simulatie in een rollenspel mogelijk.
  • Een presentatie
   De student presenteert een gedeelte van zijn afstudeeropdracht en wordt op kennis bevraagd.

  Exameninstelling Savantis heeft ook voor het profiel Leidinggevende team/afdeling/project een examen. Het examen bestaat uit twee onderdelen:

  • Een afstudeeropdracht
   De opdracht bevat kaders voor het opstellen van planningen en het adviseren over personeelsbeleid. In de uitvoering worden ook opdrachten in het kader van communicatie en op het gebied van leidinggeven meegenomen, zoals het geven van een instructie en het voeren van een werkoverleg. Waar dit niet in de daadwerkelijke beroepspraktijk kan worden uitgevoerd, is een simulatie in een rollenspel mogelijk.
  • Een presentatie
   Een gedeelte van de gemaakte opdracht wordt gepresenteerd, waarbij de examenkandidaat ook wordt bevraagd op kennis door de docent.