Je wilt dat iedereen het werk volhoudt

In het Drentse Hooghalen, op tien minuten rijden van Assen, bevindt zich het familiebedrijf van Ramon Jager: Jager Afbouw. Op de gevel van de bedrijfsloods prijkt in grote witte letters de bedrijfsnaam, helder zichtbaar op de grijze winterdag waarop we Ramon spreken. Zijn bedrijf, dat al drie generaties lang actief is in de afbouwsector, vroeg in 2024 een IZI-bedrijfsrapportage aan bij Savantis om inzicht te krijgen in de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Hoe heeft hij dit ervaren, en wat heeft het opgeleverd?

Ramon Jager voor zijn bedrijfspand in Hooghalen, Drenthe. 

Familiebedrijf met een rijke historie

Ramon Jager groeide op in het bedrijf dat zijn grootvader in 1934 oprichtte. “Mijn opa begon in 1934 in een extra schuurtje achter het huis. In de jaren zestig en zeventig groeide ons bedrijf dankzij de woningnood, en we voerden seriematige projecten uit in Noord-Nederland. Onze specialisatie is de ‘natte afbouw’, alle afbouwproducten waar je water aan toevoegt. Vandaag de dag ligt de focus op stukadoren en het afwerken van monolietvloeren.”

Hoewel Ramon met drie dochters nog niet zeker weet of er een vierde generatie zal volgen, denkt hij niet aan stoppen. “Ik kan zelf nog lekker vooruit,” lacht hij.

Waarom een DI-advies?

Als ondernemer is Ramon continu bezig met het welzijn en de inzetbaarheid van zijn medewerkers. “Je wilt dat iedereen het werk zo plezierig mogelijk kan doen en het volhoudt tot aan zijn pensioen. Daarom regel je zaken als veilige werkomstandigheden, VCA-certificeringen en Toolbox-meetings. Maar duurzame inzetbaarheid gaat verder.”

Uitdagingen in de afbouw

In de (af)bouw heerst vaak de druk om productie te draaien. “Er moeten meters worden gemaakt. Maar ik heb liever iemand die dertig jaar productief blijft dan iemand die na vijftien jaar opgebrand is. Ik wil mijn medewerkers niet op die manier het bedrijf zien verlaten.”

Toch merkt hij dat niet iedereen evenveel openstaat voor duurzame inzetbaarheid. Scholing is een mooi voorbeeld. Nieuwe jongens die hier komen werken stimuleer ik naar school te gaan om gezel stukadoor te worden. Dat moet ik ze vaak toch wel eerst aanmoedigen. Je ziet veel meer van het vak, spreekt mensen van andere bedrijven, leert je Nederlands en Engels. Allemaal zaken waar je een leven lang plezier van hebt. Je krijgt een veel bredere basis. Je hebt je mbo-diploma op zak voor als je ooit iets anders wilt. Ik stimuleer dat echt. Sommige werknemers begrijpen meteen waarom dit belangrijk is, anderen zijn lastiger te bereiken. Waarom? Daar krijg ik nog graag de vinger achter.”

Jager Afbouw Hooghalen

De aanpak van Savantis: laagdrempelig en effectief

Bij de IZI-rapportage van Savantis worden zowel bedrijfsgegevens als de input van medewerkers meegenomen. In persoonlijke interviews worden anonieme ervaringen verzameld, waarna deze worden verwerkt in een adviesrapport. “Het proces verliep soepel,” vertelt Ramon. “De DI-adviseurs legden het goed uit aan mijn personeel, en er was geen weerstand. De terugkoppeling aan medewerkers, met persoonlijke actiepunten, was een grote meerwaarde. Dat zorgt ervoor dat adviezen beter blijven hangen.”

Hij ziet ook het voordeel van externe adviseurs. “Ze zijn neutraal, wat de drempel verlaagt. In elk team heb je groepsvorming, en soms voelt iemand zich daar buiten staan. Zo iemand deelt zijn zorgen makkelijker met een buitenstaander dan met mij als werkgever. De adviseur is dan een veilige vertrouwenspersoon.”

Ronald Millekamp DI-adviseur RL | RCDI® overhandigt Ramon de bedrijfsrapportage.

Wat gaat er veranderen binnen Jager Afbouw?

Ramon is niet iemand die overhaast grote veranderingen doorvoert. “Ik stort me er niet hals over kop in. Maar ik heb besloten dit rapport als handvat te gebruiken en met mijn medewerkers in gesprek te gaan. Misschien wel weer met een DI-adviseur van Savantis erbij.”

Hij benadrukt dat inzetbaarheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. “Als ondernemer heb je de verantwoordelijkheid voor de continuïteit van je bedrijf en wil je je mensen bij je houden. Maar medewerkers moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Je moet het samen doen.”

Een belangrijk aandachtspunt uit het rapport is onderlinge communicatie. “Niet over elkaar praten, maar met elkaar. Leren van elkaar. Het kwaliteitsniveau ligt tegenwoordig veel hoger.

Vroeger was de klant tevreden met een gespackt plafond en een mooi behangetje, nu moet alles strakker dan strak. Jonge medewerkers kunnen veel leren van oudere collega’s. Maar andersom natuurlijk ook. Het zit niet in altijd in leeftijd of ervaring, maar ook in de mindset.”

Toekomstvisie en aanbevelingen

De uitkomsten van de IZI-rapportage hebben Ramon aan het denken gezet. “Ik vind dat ik het goed voor elkaar had, en dat is grotendeels bevestigd. Maar ik realiseer me nu nog meer hoe belangrijk het is om inzetbaarheid bespreekbaar te maken. Ik blijf me richten op het welzijn van mijn medewerkers, ook preventief.”

Ramon beveelt de rapportage van Savantis dan ook aan bij andere ondernemers. “Het heeft mij waardevolle inzichten opgeleverd. Misschien laat ik het over een paar jaar weer doen, om te zien welke verbeteringen we dan hebben bereikt.”

Benieuwd naar de duurzame
inzetbaarheid van jouw
onderneming?

Informeer naar de mogelijkheden
Neem contact op via 06 5385 32 90 of di@savantis.nl.
Benieuwd of subsidiëring van jouw DI-advies mogelijk is? Maak gebruik van onze kennis bij het aanvragen van subsidie.