Saaie toolboxmeetings zijn verleden tijd met de Pubquiz Toolboxmeeting

De Pubquiz Toolboxmeeting is inmiddels niet meer weg te denken uit het trainingsaanbod van Savantis. Drie jaar geleden ontstond het idee om veilig en gezond werken op een ludieke, laagdrempelige manier bij organisaties onder de aandacht te brengen. In deze blog lees je hoe Savantis deze alternatieve toolboxmeeting voor bedrijven organiseert. Op maat, want ieder bedrijf is anders!

Wat zijn toolboxmeetings?

Alle werkzaamheden brengen risico’s met zich mee. Of je nu op de steiger, langs de weg of onder de grond werkt. Zijn medewerkers zich ook bewust van deze risico’s? En weten ze hoe ze de gevaren van hun werk zoveel mogelijk kunnen beperken? Toolboxmeetings moeten medewerkers hierbij helpen. Toolboxmeetings zijn korte voorlichtingsbijeenkomsten op de werkplek over veilig en gezond werken, bedoeld om het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers te vergroten.
Maar wat doe je precies tijdens een toolboxmeeting? Je kunt medewerkers met een waarschuwende vinger wijzen op het belang van PBM’s. Of je laat een veiligheidsexpert een lezing geven over de nieuwste wet- en regelgeving. Inhoudelijk misschien best sterk, maar levert het ook het gewenste resultaat op?

Waarom een pubquiz?

Bedrijven met een VCA** certificering zijn verplicht 10 keer per jaar een toolboxmeeting te organiseren. Voor deze bedrijven kan de invulling van de toolboxmeetings een behoorlijke worsteling zijn. Hoe houd je je medewerkers gemotiveerd voor deze bijeenkomsten? En hoe zorg je dat het personeel de regels van veilig en gezond werken uit zichzelf gaat toepassen? De Pubquiz Toolboxmeeting kan uitkomst bieden! Tijdens de pubquiz leren medewerkers in een ongedwongen sfeer meer over veilig en gezond werken.

Wat maakt de pubquiz zo’n geschikte werkvorm voor toolboxmeetings?
– Het zorgt voor interactie
– Het biedt ruimte om met elkaar in discussie te gaan
– Het geeft een beeld van de kennis die medewerkers paraat hebben
– Deelnemers krijgen direct feedback op hun antwoorden
– Het verbroedert en stimuleert teambuilding

Intakegesprek

De kracht van een goede toolboxmeeting zit in de herkenbaarheid van de werksituaties die worden behandeld. Dat maakt het intakegesprek ook zo’n belangrijk onderdeel van de Pubquiz Toolboxmeeting. Welke onderwerpen zijn relevant voor de deelnemers? Als je dit scherp krijgt, vergroot je de waarde van de pubquiz. En maak je de pubquiz voor zoveel mogelijk deelnemers betekenisvol. Met de input die het bedrijf geeft, kan Savantis een pubquiz op maat samenstellen.

De afgelopen jaren hebben de meest uiteenlopende thema’s de revue gepasseerd:
– Hoe werk je veilig rondom kranen?
– Hoe onderhoud je persoonlijke beschermingsmiddelen?
– Hoe houd je je werk vol tot aan je pensioenleeftijd?
– Hoe garandeer je de veiligheid van bewoners en andere omstanders?
De quizvragen worden altijd ter goedkeuring voorgelegd aan het bedrijf. Het bedrijf bepaalt uiteindelijk welke onderwerpen wel en niet aan de orde komen.

Are you in it to win it?

De uitvoering van de Pubquiz Toolboxmeeting ligt in handen van een bevlogen quizmaster en een bedreven inhoudsdeskundige. Samen dagen zij de deelnemers uit om met elkaar de competitie aan te gaan. Pas aan het einde van de quiz wordt duidelijk wie er met de overwinning aan de haal gaat! En ja, de Pubquiz Toolboxmeeting verbroedert. Tenminste, zoals dat volgens de richtlijnen is toegestaan … op anderhalve meter afstand.

Wil je meer weten over de Pubquiz Toolboxmeeting of wil je een pubquiz organiseren voor jouw eigen bedrijf? Neem contact op via 0182 – 64 11 11 of training@savantis.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu