Gezel Stukadoor

Gezel stukadoor
De gezel stukadoor kan zelfstandig werken en het werk coördineren. Bij het afwerken van een buitengevel, binnenmuur of plafond weet hij waarop hij moet letten. De gezel stukadoor kan decoratief stukadoorswerk zoals lijstwerk aanbrengen en volgens tekening werken. Bovendien kan hij uitrekenen wat al die werkzaamheden kosten.

Toelating
Je moet in het bezit zijn van een diploma Stukadoor.

Opleiding
De opleiding Gezel Stukadoor is een werkend-lerenopleiding. Deze beroepsopleiding op niveau 3 duurt gemiddeld twee jaar. In september 2016 start in Veenendaal een opleiding voor ervaren stukadoors waarin je in één jaar wordt klaargestoomd voor je gezel-diploma*. Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure.

Inhoud
Via verschillende praktijkgerichte digitale projecten maak je kennis met de werkzaamheden van een gezel stukadoor.
Denk bijvoorbeeld aan het trekken en aanbrengen van lijstwerk, het geven van advies of het begeleiden van een leerling op niveau 2. Voorbeelden van projecten uit de opleiding zijn een boerderij (o.a. voor het aanbrengen van cementgebonden schuurwerk en thermische gevelisolatie) en een herenhuis (voor het aanbrengen van plintfiguren, lijstwerk en ornamenten).  Daarnaast blijf je natuurlijk ook oefenen met de gangbare stukadoorswerkzaamheden uit de opleiding op niveau 2.

Uitstromen
De opleiding kent twee uitstromen. Aan het eind van de opleiding doe je examen in een van deze uitstromen.

Voorman: je bereidt kleine projecten in kleine teams organisatorisch voor. Rekenen moet je wel liggen, want calculatie is belangrijk. En je hebt de dagelijkse leiding van het team. Natuurlijk wel onder verantwoordelijkheid van je leidinggevende.
Decoratie: je vindt vaktechnische uitdaging leuk en je wilt je hier verder in specialiseren. Je werkt veel met lijstwerk en andere decoratieve technieken.
Doorleren
Na de opleiding gezel stukadoor kun je verder gaan met de volgende opleidingen op niveau 4:
• Restauratie stukadoor
• Kaderfunctionaris Afbouw en Onderhoud

Solliciteren
In de werkend-leren-opleiding leer je de praktijk bij het bedrijf waar je werkt. Als je geen werk hebt moet je solliciteren. Dit kan bij het samenwerkingsverband in de regio.