Leiderschap op basis van coaching

 

Is jouw team klaar voor coachend leiderschap?

‘Coachen’ en ‘leidinggeven’ wordt vaak in een adem genoemd. Ook wij doen dat, met onze managementtrainingen. Toch hebben we het hier over twee hele verschillende vaardigheden. Maar is jouw manier van leidinggeven wel coachend? Coachingsvaardigheden moeten aangeleerd worden. Zonder dat je deze vaardigheden hebt aangeleerd, bestaat de mogelijkheid dat het misgaat of je je beoogde doelen niet bereikt. Coachen is namelijk een vak apart en dat vraagt scholing!

Zelfsturende-, zelflerende en zelfoplossende vermogens

Als je leidinggeeft, geef je aan wat de ander moet leren of anders moet doen. Met coaching bied je persoonlijke begeleiding. Hierbij is er geen sprake van een hiërarchische relatie en dit botst met je rol als leidinggevende. Coachgesprekken vinden plaats op basis van een gelijkwaardige relatie. De werknemer leert over zichzelf, de coach ondersteunt en begeleidt dit leerproces. Door vragen te stellen en de werknemer aan het denken te zetten biedt de coach ondersteuning. Als leidinggevende coach zet je coachende vaardigheden in om je medewerker te steunen in het ontwikkelen van zelfsturende-, zelflerende en zelfoplossende vermogens. Waarom is dit belangrijk?
Nelson Mandela zei eens: “Een ware leider legt een besluit niet op, maar zorgt ervoor dat mensen het zichzelf opleggen”. Je wisselt als het ware je directieve, sturende rol in voor een begeleidende, ondersteunende rol.

Gezond

Met coaching komt het initiatief voor verandering bij de medewerker te liggen. Een goede coachend leider laat zijn medewerkers zelfstandig hun werk doen. En zorgt er tegelijkertijd voor dat zij zich daarbij, gesteund en betrokken voelen bij hun werk.
De vraag is vervolgens, kan jouw individuele medewerker en het team waarin hij/zij werkt deze verantwoordelijkheid ook aan? Een ‘gezonde’ medewerker en ‘gezond’ team kunnen dat.
Zes voorwaarden om succesvol coachend leiding te kunnen geven:

  • Is mijn bedrijf, en onze bedrijfscultuur, klaar voor een coachende stijl?
  • Zijn mijn mensen er klaar voor en gemotiveerd?
  • Kunnen mijn mensen de benodigde zelfreflectie opbrengen?
  • Is er ruimte voor feedback?
  • hoe zelfstandig en proactief kunnen mijn mensen werken?
  • zijn mijn mensen zich voldoende bewust van de bedrijfsdoelen?

Als het antwoord op alle vragen “Nee”, vergeet coachen dan maar. Zijn je antwoorden overwegend “Ja”, dan heb je de perfecte voedingsbodem voor coachend leiderschap.

De 4 A’s

Met een coachende stijl van leidinggeven stimuleer je verantwoordelijkheidsgevoel en motivatie, om zich in te zetten voor een product of proces in de organisatie. Als leidinggevende ben je niet de baas, maar de coach van een team. Het team is zélf verantwoordelijk voor de manier waarop het de resultaten behaalt.
In plaats van zelf alle beslissingen te nemen en taken te delegeren, neemt de coachende leider het voortouw om zoveel mogelijk uit zijn medewerkers of team te halen. Daar is moed voor nodig!
De coachvaardigheden voor een coachend leider zijn: stel vragen, vragen en nog eens vragen en laat je medewerker met zijn/haar eigen oplossingen komen.
Gebruikt de 4 A’s tijdens het coachende gesprek met je medewerker:

  • A – Aandacht hebben; luister onvoorwaardelijk, maak je hoofd leeg en ben volledig aanwezig in het hier-en-nu: je neemt de tijd voor de ander
  • A – Aansluiten bij je medewerker; toon interesse, volg de ander in zijn verhaal
  • A – Accepteer de ander zonder oordeel; luister en aanvaard de ‘waarheid’ van de ander, parkeer je eigen (voor)oordelen, die zitten acceptatie in de weg
  • A – Authentiek en volledig jezelf zijn, de ander laten ervaren wie en hoe je bent, zonder daar in door te schieten. Het omgekeerde blijkt ook te gelden: wanneer er geen sprake is van authenticiteit staat dit een effectieve werkrelatie in de weg.

Coachend leiderschap vraagt nieuwe vaardigheden; ze maken je zichtbaar zonder vooraan te willen/hoeven staan! Winst is dat je je medewerkers veel meer aan de frontlinie zult vinden en dat is wel zo prettig.

Benieuwd hou wij jou kunnen helpen bij coachend leiderschap? Bekijk dan hier onze trainingen coachend leiderschap en coachend leiderschap voorman teamleider.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu