“Ik zorg dat ik zelf continu blijf leren.”

“Ik vind mijn werk heel leuk en dat is tegelijkertijd mijn probleem. Het blijft voor mij moeilijk om nee te zeggen en daardoor is mijn agenda meestal overvol.”

Aan het woord is de bevlogen trainer Wouter Mast, die al ruim tien jaar trainingen verzorgt bij Savantis. Dat begon allemaal rond zijn twintigste, toen hij kennismaakte met het schildersvak, met les van een meester-schilder en koffie op zaterdagmorgen: “Tijdens mijn mts-opleiding koos ik voor de bouwkundige richting”, zegt hij. “Vooral het lezen van tekeningen en het maken van calculaties gingen mij goed af. Dus dat werd mijn eerste baan. Maar mijn werkgever vond dat ik zelf ook moest leren schilderen, zodat ik me beter kon inleven in de projecten. Elke zaterdagochtend gaf een meesterschilder les op een werkplaats met panelen en kozijnen. Ik was dan altijd als eerste aanwezig en zette koffie voor iedereen. Ik had er veel plezier in. Het moest in mijn eigen tijd, maar ik realiseerde me heel goed dat ik op deze manier investeerde in mezelf. Dat gevoel breng ik ook graag over aan mijn cursisten.”

“Ik wil geen kennis overbrengen die ik twintig jaar geleden heb geleerd.”

Wouter is niet alleen verf- en onderhoudsspecialist; hij is van nog veel meer markten thuis. Zo traint hij binnen Savantis vakmannen en -vrouwen van de werkvloer op verschillende onderwerpen zoals VCA, (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers), Coachend leiderschap voor projectleiders en teamleiders, Projectmatig werken en denken, Verantwoord asbestonderhoud en Kleuradvies. Daarnaast is hij eigenaar van een vastgoedadviesbureau, waardoor hij nog continu ‘met zijn voeten in de klei’ staat. “Ik maak hier zelf in de praktijk mee, met wat voor klanten en situaties mijn cursisten te maken krijgen,” zegt hij. “En die veranderen continu. Ik geef ze hiervoor dan de best passende vaardigheden mee. Wat hebben mijn cursisten eraan als ik alleen maar kennis overbreng die ik twintig jaar geleden heb geleerd?”

“Ik probeer altijd een feestje te maken van mijn trainingen.”

Bij Savantis heeft Wouter in het begin van zijn loopbaan een flink aantal trainingen gevolgd uit het aanbod. “Er zal nog wel een heel dossier over mij zijn wat dat betreft”, herinnert hij zich. “En nu heb ik er ontzettend veel plezier in dat ik zelf trainingen geef. Tijdens mijn training moet het wel min of meer een feestje zijn, vind ik. Gelukkig zitten er meestal wel een paar smaakmakers bij, en ik probeer er zelf ook altijd een beetje een show van te maken. Ik geniet van de persoonlijke gesprekjes met cursisten, in de pauze of na afloop. Wanneer ze dan terugkoppelen dat ze veel hebben geleerd, geeft dat mij de voldoening dat ik echt wat verschil heb kunnen maken.”

Geslaagd
Binnenkort start hij weer een uitvoerige training voor verkoopmedewerkers van een groothandel in bouwmaterialen. Hierin komen modules aan de orde zoals: Verftechnologie, Houten ondergronden, Metaal- en kunststoffen en Bouwkundige detailleringen. “Het mooie is dat ik bij zo’n training de belangen van alle partijen kan dienen”, zegt Wouter. “De werkgever heeft het doel om een goede adviesrol te kunnen vervullen en de medewerkers werken aan hun kennis en kunde, die ook verderop in hun loopbaan van pas kunnen komen. En hun professionele klanten krijgen uiteindelijk gedegen advies, zodat hun schilderproject ook slaagt.”

“Je mag een deeltje zijn van hun levensverhaal.”

“Ik werk er altijd naartoe dat al mijn cursisten in hun eigen vakgebied autoriteit opbouwen: zakelijk, maar bijvoorbeeld ook in hun vriendenkring. Soms hoor ik later terug welke keuzes zij hebben gemaakt: ze zijn zelfstandig geworden, ze hebben het bedrijf van hun vader overgenomen of ze hebben een carrière switch gemaakt. Het feit dat ik dan een klein deel heb mogen uitmaken van hun levensverhaal, vind ik het allermooiste van mijn vak.”

Zorgvuldig
Wouter verzorgt met regelmaat trainingen. “Savantis springt daar voor mij uit als ontzettend degelijk opleidingsinstituut. Je merkt dat er inhoudelijk heel zorgvuldig is nagedacht over wat er moet worden overgebracht, en op welke manier. Er is veel aandacht voor goede voorbereiding, wat zekerheid biedt over de startdatum. Alles wordt goed en ruim van tevoren geregeld en je wordt als trainer zorgvuldig gefaciliteerd. Dat is absoluut prettig werken en ik ben dan ook heel blij met deze jarenlange werkrelatie.”

Magie
Ook Wouters eigen vastgoedadviesbureau kent zo’n 95% vaste klanten. En dat is altijd een goed teken. “Ik hoef geen acquisitie te doen,” zegt hij. “Ik probeer minder te werken, maar de opdrachten liggen bij wijze van spreken op straat. Soms vraag ik me af: waarom kom je bij mij? Ik ben maar een eenmansbedrijf en er zijn zoveel grote bureaus met fancy websites. Maar via mond-tot-mondreclame komen veel klanten toch naar mij toe. En nee, ik zie het niet als valse bescheidenheid dat ik dat zo zeg. Het is eerder een angst: ik ben bang dat de magie van mijn werk verdwijnt, zodra ik begin te denken dat ik alles weet. Stel je voor dat ik stop met leren. Wat heeft de klant dan nog aan mij?”

Savantis Training & Advies begeleidt en helpt het bedrijfsleven al meer dan 70 jaar met hun persoonlijke groei en ontwikkeling d.m.v. effectieve (maatwerk) trainingen, opleidings- en omscholingstrajecten. Kijk voor meer informatie op savantis.opleidingsportaal.nl