Hoe een flexibele en positieve instelling je ver brengt; het verhaal van Arnold Kompanje
Als je onze vastgoed-trainer Arnold Kompanje pakweg 35 jaar geleden had gevraagd hoe zijn toekomst er uit zou zien, zou hij hoogstwaarschijnlijk niet het beeld hebben geschetst van waar hij nu staat. Deze opgewekte positieve professional laat zien dat het leven soms onvoorziene dingen voor je in petto heeft, maar dat het aanpakken van onverwachte kansen je ver kan brengen.
Als Arnold (53) na de middelbare school voor de keuze van een vervolgopleiding staat, gaat zijn voorkeur uit naar de Kunstacademie. Daarom kiest hij als vooropleiding de Cibap in Zwolle. Een vakschool waar studenten les krijgen in schilderen en ondernemen. Als langharige hippie begint Arnold aan de opleiding. Maar als hij op 21-jarige leeftijd al afgestudeerd is, is hij veranderd in een man in pak, enthousiast over het vak en mag hij direct aan de slag in de buitendienst bij Sikkens. Hier werkt hij vijf jaar naar volle tevredenheid. Tot het moment dat hij zijn toekomstige vrouw ontmoet. Ze krijgen een relatie en besluiten samen om een tijd naar het buitenland te emigreren. Het wordt Londen. Zij woont dan al zes jaar in Londen en Arnold besluit dan om bij haar in Londen te gaan wonen en dus een tijd naar het buitenland te emigreren. Vanuit deze omgeving ontwikkelt Arnold zich verder buiten de verfwereld. Hij doet ervaring op in de chemicaliën, werk met grote internationale bedrijven en staat op internationale beurzen. Daarna werkt hij rond de eeuwwisseling bij een IT-bedrijf dat zich bezighoudt met de gevreesde gevolgen van de millenniumbug. Maar ook privé gebeurt er van alles. Binnen twee jaar tijd krijgen Arnold en zijn vrouw twee kinderen, een dochter en zoon. Als de jongste een paar maanden oud is, verhuizen ze terug naar Nederland, naar Rockanje.
Terug naar Nederland
Arnold gaat weer aan de slag op de Nederlandse arbeidsmarkt. Een baan als regiomanager bij Sigma is het resultaat. Na een jaar of acht maakt Arnold de overstap naar het Noorse bedrijf Jotun. Dit bedrijf is gespecialiseerd in protective coatings en wil dit verder uitbouwen in de Benelux. De coatings worden onder andere gebruikt op natte waterwerken zoals bruggen, sluizen en windmolens op zee. Arnold krijgt de eindverantwoordelijkheid voor de Benelux en krijgt carte blanche om deze regio op te zetten. Iets wat heel erg bij hem past en waar hij veel plezier uit haalt. “Een ontzettend gave baan waar ik veel heb geleerd en met plezier aan terugdenk”, zoals hij zelf zegt. Maar dan krijgt hij in 2011 te maken met een persoonlijk drama. Zijn vrouw krijgt kanker en komt te overlijden. Arnold blijft achter met twee jonge kinderen van 12 en 13 jaar. Voor zijn werk is hij op dat moment vaak onderweg in het buitenland en druk met internationale meetings. Maar omdat de zorg voor zijn kinderen nu volledig bij hem ligt, neemt hij op werkgebied een beslissing; hij gaat meer regionaal werken. Dit geeft hem de kans om er meer voor zijn kinderen te zijn én zijn kookkunsten uit te breiden. Waar hij eerst niet verder kwam dan pannenkoeken, is hij door te oefenen met de pakjes van de Wereldgerechten inmiddels een heel eind gekomen!.
Eigen bedrijf
Als Arnold een aantal jaar bij een groot schildersbedrijf werkt, breekt de coronapandemie uit. Dit heeft als gevolg dat er minder opdrachten binnenkomen en er mensen moeten vertrekken. Arnold is daar één van. Toch is dit geen moment voor hem om bij de pakken neer te zitten. Ook hier komt het positieve karakter van Arnold om de hoek kijken en hij besluit voor zichzelf te beginnen. “Ik ben 53 jaar, als er een moment is om het te doen, dan is dit het wel”, besluit hij en Arnold start met zijn bedrijf Kompaco, een afkorting van Kompanje Consulting. In deze onderneming kan hij alle ervaring die hij heeft opgedaan bij elkaar en in de praktijk brengen.
Training Vastgoedinspecteur
Deze nieuwe start betekent ook weer nieuwe kansen en al snel wordt hij benaderd om de training tot vastgoedinspecteur te geven voor Savantis. Ondanks dat Arnold nog niet eerder les heeft gegeven, heeft hij genoeg bagage en enthousiasme om dit met succes te doen. Door zijn contacten met woningbouwverenigingen, beheerders, beleggers en vastgoedeigenaren is hij al thuis in dit werkveld. Daarnaast is hij de eigenschappen waarmee hij ooit hoopte aan de Kunstacademie te beginnen niet kwijt. Voor een creatieve man met een groot oplossend vermogen, die geen beren op de weg ziet, die constant nieuwe uitdagingen aangaat, die als hobby op een motor rijdt, zijn duikbrevet haalt maar ook durft te parachutespringen is lesgeven geen gekke vervolgstap. Bovendien vervult hij voor een andere opdrachtgever de opzichtersrol (quality control) bij projecten, waardoor hij deze ervaring ook direct kan doorvertalen naar de training die hij geeft. Eén van de leuke dingen van het lesgeven vindt Arnold dat je direct contact hebt met de deelnemers. “Je krijgt direct feedback.” Een grappig gevolg van een groot netwerk is dat hij ook nog wel eens oude bekenden hiervan terugziet in zijn training. “Maar dat is alleen maar heel erg leuk”, lacht Arnold.
Innovatie en duurzaamheid
Een ander project waar Arnold zich mee bezig houdt is voor het Amerikaanse bedrijf Eoncoat dat coating op waterbasis, met levensduur van meer dan dertig jaar, produceert waarmee je staal kunt beschermen. Een mooie duurzame innovatie. Sinds het overlijden van zijn vrouw is duurzaamheid een nog belangrijker thema in zijn leven geworden. Sindsdien is Arnold niet alleen vegetarisch gaan leven, maar houdt hij zich ook steeds meer bezig met hoe we de planeet kunnen overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen. Dit ziet hij ook graag terug in de projecten waar hij aan werkt. In de verfwereld is er wat betreft duurzaamheid veel mogelijk, mits de markt daar voor open staat. Dat is ook een van de dingen die Arnold zo mooi vindt aan deze branche. Het is een dynamische wereld vol technische uitdagingen, je hebt contact met mensen, het draait om vakmanschap. Het is een wereld waar technieken aan de ene kant al heel lang hetzelfde zijn, denk maar aan verven met een kwast. Maar aan de andere kant is er ook heel veel innovatie mogelijk door bijvoorbeeld toepassing van lange levensduur- of energiebesparende coatings, en dus duurzamer, te gaan werken.
Al met al hoopt Arnold in de toekomst zich nog veel meer bezig te houden met innovatie en duurzaamheid, zodat hij kan blijven bijdragen om ‘de wereld iets mooier achter te laten’.
Savantis heeft decennialange ervaring met het trainen van professionals op het gebied van vastgoedonderhoud. Met de training Vastgoedinspecteur verdiep jij jouw vaardigheden om bouw- en verftechnische inspecties uit te voeren. De eerstvolgende training start 13 oktober 2021 in Breda. Klik hier voor meer informatie. |