“Gebouwen inspecteren met drones is snel, veilig en heel voordelig.”

“Hoe ik kijk naar een willekeurig gebouw?” Savantistrainer Sep Schetters moet even lachen bij die vraag. “Ja, dat kan ik bijna niet op een neutrale manier. Ik check automatisch: zijn de ramen gewassen? Hoe zit het in de verf? Als het een monumentaal gebouw is, vraag ik me af of de originele details intact zijn gebleven. Dat komt denk ik automatisch wanneer je plezier hebt in je vak en je er veel mee bezig bent.”

Veilig en verantwoord werken met drone
Dat ‘kijken naar gebouwen’ kreeg enkele jaren geleden een nieuwe dimensie voor Sep. Zijn werkgever de Nederlandse Spoorwegen gaf hem gelegenheid om de voordelen te leren ontdekken van inspectie met drones. Dit deed hij helemaal op eigen kracht, samen met een collega van IT. “De toepassing van drones voor inspectie was compleet nieuw. Er bestonden wel opleidingen voor dronepiloot, maar die waren vooral erg theoretisch”, herinnert Sep zich. Al doende bouwde Sep zoveel kennis en ervaring op, dat hij in samenwerking met Savantis een training drone-inspecties van vastgoed ontwikkelde, die hij zelf ook geeft. Ook de praktische toepassing komt hierin ruim aan bod.

“In de training leer je in één dag de basisvaardigheden.” 

Open Categorie Drones
“Werken met een drone is in principe niet heel moeilijk”, licht hij toe. “Maar het is wel heel plezierig en ook wel nodig dat iemand een aantal uren met je oefent. Daarnaast moet je kennis hebben van regelgeving. Veilig en verantwoord werken staan natuurlijk absoluut voorop. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je iemand raakt bij het opstijgen of afdalen van je drone. In deze training leer je in één dag de basisvaardigheden. Daarna kun je zelfstandig en veilig je ervaring uitbreiden en meer vlieguren maken binnen de zogenaamde Open Categorie. Dit gaat dan om de lichtgewicht drones, waarvoor geen toestemming nodig is van de Inspectie Leefomgeving en Transport.”

Inspectie van vastgoed
“Je koopt al een drone voor 460 euro. Er zijn zakelijk enorm veel voordelen mee te behalen. Nu er voor deze lichtgewicht drones ook geen vergunning meer nodig is, had ik verwacht, dat ze ons inmiddels wel om de oren zouden vliegen”, lacht Sep. “Denk bijvoorbeeld aan inspectie van vastgoed: je hoeft geen steigers meer te bouwen, het is veel veiliger werken op hoogte en je hebt heel snel resultaat. Mensen die ik train, staan soms versteld van de mogelijkheden en de details, die waarneembaar zijn op de beelden. Met sommige drones kun je wel dertig keer inzoomen en je kunt de camera 360 graden draaien. Dat is best indrukwekkend. Maar blijkbaar zijn er toch nog wat drempels te overwinnen om dit grootschalig professioneel in te zetten. Ik help daaraan graag mee met deze trainingen bij Savantis.”

Ruimtelijk inzicht
“In principe kan iedereen het leren. Het helpt natuurlijk wel mee als je wat technisch en ruimtelijk inzicht hebt. En ik kan het merken wanneer iemand gewend is om te gamen met een controller. Die motoriek van het aansturen is dan al duidelijk getraind. Maar dat betekent niet dat het alleen voor jongere mensen geschikt is. Eén van mijn collega’s heeft veel affiniteit met nieuwe technologie en is ook dronepiloot geworden. Ondanks hij over een paar jaar zijn pensioenleeftijd bereikt, zal hij zeker niet stoppen met vliegen.”

Drone inspecties

Gebouweninspectie
“De technologie heeft zoveel potentie, en wie hem leert kennen is doorgaans heel enthousiast. Er bestaan inmiddels wel wat meer trainingen om te leren vliegen met een drone. Dat gaat dan vooral om de techniek van het besturen. Maar ik vind het mooi dat ik mijn eigen inhoudelijke kennis van gebouweninspectie daarmee kan combineren. Ik weet waar de behoefte ligt van inspecteurs, wat zij willen zien. Daardoor kan ik laten zien hoe je alle relevante informatie over de conditie van het gebouw binnen enkele vluchten goed op beeld vastlegt.

“Als vastgoedinspecteur weet ik welke beelden relevant zijn.” 

Meerjarenonderhoudsplan
Sep geeft niet alleen trainingen met drones. Hij verzorgt ook een deel van de training Technisch Asset Management. Dat betreft een module over Hoofdlijnen NEN 2767 en RVB BOEI. “Ik houd ervan om mijn vakkennis te delen. Dat kan dan ook zeker gaan om brandveiligheid, onderhoud, energie en inzicht in regelgeving”, zegt Sep. “De basis voor een accuraat meerjarenonderhoudsplan is de periodieke inspectie. En juist hiervoor is het werken met een drone uitgesproken ideaal. Je kunt namelijk alle onderdelen op hoogte met de drone bereiken en de staat daarvan visueel vastleggen.”

Kennis
“Er is nog veel te ontdekken op dit gebied. Wat mij betreft bouwen we met elkaar steeds meer kennis op, die we ook blijven delen. Ik kijk er naar uit om mijn enthousiasme over deze onderwerpen over te brengen op mijn deelnemers. Het is toch heel mooi dat we ons vastgoed hierdoor steeds veiliger, sneller en kostenefficiënter kunnen inspecteren.

Video

Savantis Training & Advies begeleidt en helpt het bedrijfsleven al meer dan 70 jaar met hun persoonlijke groei en ontwikkeling d.m.v. effectieve (maatwerk) trainingen, opleidings- en omscholingstrajecten. Kijk voor meer informatie op savantis.opleidingsportaal.nl. Klik hier om je direct in te schrijven voor de eerstvolgende drone-training.