Luva maakt werk van duurzame inzetbaarheid

In september vertelde onze duurzame inzetbaarheidsadviseur (DI-adviseur) Paulien over de eerste ervaringen met het project Duurzame Inzetbaarheid bij borstelfabriek LUVA. Dit project wordt door Savantis in opdracht van en met financiële ondersteuning door het Sociaal Fonds Houtverwerkende Industrie uitgevoerd. Sinds de vorige blog zijn de eerste stappen gezet binnen LUVA. De medewerkers en directie van LUVA hebben niet stil gezeten.Luva gaat aan de slag met duurzame inzetbaarheid

“Het meedoen met dit DI-traject zou ik andere bedrijven aanraden. Zelf hoor en zie je niet alles als bedrijfsleider. Een DI-adviseur (een neutraal persoon) krijgt andere punten te horen die spelen bij de werknemers. Er komt in een DI-traject altijd nieuwe informatie naar boven, waar je wat mee kunt als bedrijf.”

– Franklin, bedrijfsleider

Naar aanleiding van de rapportages vond er een uitgebreid gesprek plaats met directeur Martin Lurvink en bedrijfsleider Franklin Kuijntjes. Vanuit de rapportage kwamen zaken naar voren op het gebied van opleiden van medewerkers, interpretatie van werksfeer, leidinggevende posities in het onderzoek, oorzaken van psychisch of fysiek uitgeput voelen. De bedrijfsleiding wilde hier ook graag verdiepend verder over spreken. Daarnaast spraken zij zeer open over de andere thema’s op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Een belangrijk positief punt dat uit de rapportage naar voren kwam is dat veel werknemers trots zijn op hun werk en hart hebben voor het bedrijf.

“DI is iets waar we allemaal dagelijks mee bezig mogen zijn. Dat wordt vaak vergeten. Zowel werkgever als de werknemer is aan zet. Zij mogen beiden kijken naar kleine verbeterpunten.

– Paulien, DI-adviseur

Vanwege productie en werken met machines is het niet verwonderlijk dat fysieke belastbaarheid een belangrijk aandachtspunt is. Echter heeft iedere medewerker een andere beleving bij belastbaarheid. Dit komt onder andere door leeftijdsverschillen en verschillen in de fysieke gesteldheid bij de werknemers.

Daarnaast kwamen de onderwerpen: bedrijfscultuur, werksfeer, opleiding en kennis en vaardigheden aan bod. Hoe ga je hier als bedrijfsleiding mee om en wat zijn mogelijke oplossingen? In ieder geval staat de bedrijfsleiding open voor een training Gezond werken voor de werknemers in de productie. Waarbij onder andere til- en beweegtechnieken centraal staan.

“Omdat het mijn bedrijf is, wil ik betrokken zijn. Men vertelt veel aan mij en daar wil ik ook graag in meedenken.”

– Martin, directeur

Werknemers

Vanuit de terugkoppelgesprekken met werknemers kwamen n.a.v. de rapportages mooie positieve geluiden op het gebied van gezonde voeding en bewegen. Sommigen hadden al een heel stappenplan gemaakt met ideeën om meer te gaan bewegen samen met een vriend, vriendin of een groepje! Ook waren er werknemers die zich bewust waren dat het werk lichamelijk zwaar was. Het bespreekbaar maken is aan ieder persoonlijk en afhankelijk voor de mate waarin het zwaar is. In algemene zin komt ook bij dit bedrijf terug: werknemers hebben behoefte aan waardering en gezien worden in het werk wat ze doen.Loopbaanadviseur aan het werk bij Luva

Tip van Paulien: “Maak samen met je partner of vrienden goede eet- en beweegplannen. Dat helpt enorm om een verandering te maken!”

Deze tweede gesprekken met werknemers verlopen altijd soepeler dan het eerste gesprek. Mensen voelen zich dan meer vertrouwd en zijn opener. Op basis van de cijfers die de werknemer heeft gegeven aan zijn DI gebied, komt een stoplicht naar voren met groen, oranje, rood.

  • Een groene kleur op bijv. werkplezier geeft aan dat iemand gemotiveerd aan het werk is en de werksfeer prettig vindt.
  • Een oranje kleur op bijv. kennis en vaardigheden geeft aan dat men matige kennis heeft en meer scholing nodig heeft.
  • Een rode kleur op het gebied van bijv. gezondheid betekent dat dit gebied veel aandacht vraagt en dat er een concreet stappenplan gemaakt mag worden om dit de komende periode te verbeteren. Te denken valt aan meer bewegen, anders eten en afvallen.

Vervolg vanuit Sociaal fonds Houtverwerkende Industrie

Verder worden er voor LUVA  vervolg mogelijkheden geboden vanuit het Sociaal Fonds voor de Houtverwerkende industrie. Het is mogelijk om een beperkt aantal werknemers, die behoefte hebben om hun mogelijkheden binnen hun loopbaan te onderzoeken, ontwikkel- of coachingstrajecten aan te bieden.

Deze trajecten zijn  vertrouwelijk en hebben als belangrijkste doel om mensen een eerste beweging te laten maken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan:

  • Nieuwsgierigheid: Welke andere functies zou ik nog meer kunnen beoefenen en sluiten die nog meer aan bij mijn interesses en vaardigheden?
  • Fysieke belasting: Het werk wordt te zwaar op langere termijn. Welke lichtere werkzaamheden kan ik ook doen met mijn kennis en vaardigheden?
  • Scholing: Heb ik extra scholing nodig voor mijn huidige takenpakket? Of wil ik me verder ontwikkelen en doorgroeien?

Daarnaast wordt binnenkort voor LUVA een workshop georganiseerd om de werknemers te helpen bij til- en beweegtechnieken.

Bekend is bij Paulien als adviseur, dat werknemers vaak moeite hebben een eerste stap te zetten. Wat bekend is, is veilig. Open staan voor verandering is voor velen van ons spannend, blijkt uit onderzoek. De andere kant is dat Paulien als adviseur regelmatig meemaakt dat mensen zeggen: “deze gesprekken had ik veel eerder moeten doen!’’ Het geeft meestal een boost om te zien welke kwaliteiten je allemaal in huis hebt. Je kunt meer dan je denkt!

“Elke keer word ik enthousiast als ik hoor en zie dat er eerste stappen gezet worden bij de directie en werknemers om te werken aan inzetbaarheid. Dit geeft mij als adviseur veel voldoening en motivatie.”

– Paulien, DI-adviseur

Benieuwd naar hoe het project Duurzame Inzetbaarheid is gestart bij LUVA? Bekijk dan onze eerste blog: Samen met Savantis brengt Luva duurzame inzetbaarheid in kaart.

Menu