Doorwerken in de winter? Meten is weten!
In de (af-)bouwsector en vastgoedonderhoud wordt ‘doorwerken in de winter’ steeds belangrijker. Het betekent immers continuïteit van werk bij opdrachtgevers en opdrachtnemers. Wanneer is doorwerken in koude en/of natte winterperiodes technisch verantwoord? En wanneer niet? ‘Meten is weten’, zegt Robert Sjoers, manager Training en advies bij Savantis en docent aan diverse vastgoedopleidingen.
‘Moderne materialen in combinatie met moderne meetapparatuur zoals de DewCheck en de Elcometer maken doorwerken in de winter steeds vaker verantwoord’, aldus Sjoers. ‘Hierdoor zijn pieken in de planning verleden tijd en de capaciteit van het uitvoerende bedrijf kan veel efficiënter worden verdeeld over het hele jaar.
De kennis over deze metingen is echter nog niet wijdverbreid. In onze korte training Doorwerken in de winter leggen we uit wat meetbaar is en hoe het werkt. Denk bijvoorbeeld aan het meten van vocht in houten en minerale ondergronden, omgevings- en ondergrondtemperatuur, dauwpunt en relatieve vochtigheid. Hierdoor weet iedere afbouwprof die deze training heeft gevolgd wat nodig is om in koude en natte periodes toch hoge kwaliteit te leveren.
Daarnaast is de training ook interessant voor inspecteurs, opzichters, werkvoorbereiders en adviesbureaus in de (af-)bouwsector. Professionele meetrapportages geven opdrachtgevers vertrouwen in de kwaliteit en de professionaliteit van de uitvoerende partij. Ook vanwege de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zal dit steeds belangrijker worden.’
Op de bouw of online
De training Doorwerken in de winter is zowel op de bouwplaats als online mogelijk. Op de bouwlocatie geven we de training in kleine groepen van maximaal 6 tot 8 personen. Voor de verschillende doelgroepen zoals schilders, stukadoors, inspecteurs en opzichters leggen we tijdens de training verschillende accenten. Zo bieden we altijd een training op maat.
Hoe zit het bijvoorbeeld met de kwaliteit van schilderwerk in de winter?
Sjoers: ‘Vele verffabrikanten leveren een ‘winterkwaliteit’-verfsysteem of een ‘4-zeisoenen verf’. Deze verfsystemen kunnen veelal worden verwerkt bij een minimale temperatuur van 0 °C en een relatieve vochtigheid van 90%. De ondergrond mag ook niet gecondenseerd zijn. Condensatie op het oppervlak noemen we het dauwpunt en veroorzaakt een dun laagje condenswater wat soms met het blote oog niet waar te nemen is. Het moment van condensatie is meetbaar en kunnen we zelfs exact voorspellen.
De kwaliteit van het schilderwerk kan worden geborgd door het meten van de genoemde klimatologische omstandigheden. De uitkomsten van deze metingen bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn om klimatologische omstandigheden beheersbaar te maken of te houden. Denk hierbij aan het afschermen van het werk of het bij verwarmen van de werkplek en/of het verfsysteem.
Kortom, doorwerken in de winter kan met behoud van kwaliteit worden uitgevoerd en vereist per dag een aantal meetmomenten op de genoemde condities. Deze meetstaten geven inzicht in de klimatologische omstandigheden tijdens het uitvoeren van het schilderwerk. Deze meetrapportages geven opdrachtgevers vertrouwen in de kwaliteit en de professionaliteit van de uitvoerende partij.
Meer weten?
Wij vertellen u graag meer over de training Doorwerken in de winter en andere aspecten van vastgoedinspecties en –onderhoud, zoals het meten van ondergronden, laagdiktes nat en droog, omtrekspeling, hechting en nog veel meer. Neem hiervoor contact op met Robert Sjoers via 0182-641 111 of kijk op savantis.opleidingsportaal.nl.