“Cursisten krijgen veel persoonlijke aandacht.”

“Onze trainingen Behangen en Verfspuiten laten heel snel resultaat zien. Na één dag ben je vaak al zover om ermee aan het werk te gaan.” Aan het woord is Savantis trainer Jan Rekers, die nergens liever over praat dan over zijn grote passie schilderen. “Mijn vrouw moet mij wel eens afremmen. Dan zegt ze: Jan, niet iedereen wil over verf praten, hoor!”, lacht hij. “Maar ik hou er gewoon van om met mijn vak bezig te zijn. Ik mag verschrikkelijk graag naar een mooi stukje schilderwerk kijken. Of ik het nu zelf heb gedaan of een collega schilder.”

Aandacht
Jan geeft al tientallen jaren trainingen voor Savantis, op de meest uiteenlopende gebieden. De volgende trainingen staan op dit moment in de startblokken: Calculeren van schilderwerk, Verfspuiten, Behangen, Glaszetten en Houtrotherstel. “Ik doe dat heel graag voor Savantis. Hier is ruimte voor goede kwaliteit. De klassen zijn relatief klein, dus ik kan veel individuele aandacht geven aan de cursisten,” zegt Jan. “Ook geef ik altijd uitvoerige nazorg. Mijn cursisten krijgen vaak mijn nummer of mijn mailadres. Als ze dan na afloop vragen tegenkomen tijdens hun werk, kunnen ze mij contacten. En als het even kan help ik ze dan graag verder. In heb er in de loop der jaren tientallen leuke kennissen aan overgehouden.”

“Ik vind niets zo mooi als mijn kennis overbrengen aan gemotiveerde mensen.” 

Kennis
“Eigenlijk ben ik op dit moment met de VUT. Maar ik werk nog steeds bij een grote klant, die altijd ruim schilderwerk voorhanden heeft. Toch heb ik met hem afgesproken dat mijn trainingen voor Savantis altijd voor gaan. Ik hou echt van schilderen, maar ik vind niets zo mooi als mijn kennis overbrengen aan gemotiveerde mensen, die ook het vak in willen. Ik zet er zelfs wel eens een uitje of een vakantiereis voor opzij.”

Fietsen
“Die passie voor het vak heb ik al sinds mijn kindertijd. Ik mocht mijn opa helpen met schilderen van de stallen van zijn boerderij. Ik vond dat toen al het einde. Helaas had de ambachtsschool bij mij in de buurt geen schildersopleiding. Daarom koos ik een school verderop. Ik moest er wel twee keer vijftien kilometer per dag voor fietsen, door weer en wind. Maar dat had ik er graag voor over. Zeker ook vanwege twee geweldige leraren die ik daar had: meneer Meulenbelt en meneer Vis. Meneer Vis was in staat om je met een geintje bij de les te houden. Dat probeer ik nu zelf als trainer ook te doen, het werkt vaak goed. Hij heeft ook vele leerboeken geschreven, die ik allemaal heb verslonden. Die man had volgens mij ook meer terpentine en lijnolie dan bloed in zijn aderen.”

Herinneringen
“Ik ben mijn eigen schildersbedrijf begonnen. Ik herinner me nog goed dat meneer Vis, op dat moment ruim in de tachtig, een keer langs wandelde toen ik aan het werk was. Hij vond het geweldig om te zien wat ik had bereikt, en dat maakte mij wel een beetje trots. Hij nam ruim de tijd om bij te praten. Zo ruim, dat ik zelf op een zeker moment moest zeggen dat ik weer door moest met mijn werk. Het is een bijzondere herinnering voor mij.”

Gezellig
“Een positieve ontwikkeling bij mijn trainingen is deze: in al die jaren krijg ik steeds meer vrouwen in mijn klas. Soms zijn ze zelfs in de meerderheid. Het maakt de sfeer in de klas ook wel heel gezellig. Je merkt dat wij als mannen toch wat voorkomender zijn, als er vrouwen aanwezig zijn. Veel van hen starten als zzp’er. Je kunt zo op dit moment dan ook een prima inkomen verdienen. En ja, een baan als zelfstandige is inderdaad beter te combineren met kinderen. Maar daar heb ik eigenlijk nooit op die manier over nagedacht.”

“Niemand hoeft natuurlijk zo’n vakidioot te worden als ik.” 

Netjes
“Het allermooiste is het, wanneer ik van een cursist mag terug horen dat hij of zij heel veel aan de lessen heeft gehad. Gelukkig hoor ik dat regelmatig. Niemand hoeft natuurlijk zo’n vakidioot te worden als ik. Maar ik zie wel heel snel of iemand het in zich heeft om een vakman of een vakvrouw te worden. Als de werkkleding en de materialen er netjes uitzien, dan geldt dat vaak ook voor het schilderwerk. Het zegt iets over de manier waarop iemand werkt.”

Keurig
“Ik hoop dit werk nog heel lang te mogen doen voor Savantis. Ik ben een echte Savantis man. En dat blijf ik. Dit bedrijf heeft mij altijd keurig behandeld en ik heb er altijd graag voor gewerkt. Ik ben heel tevreden met de kwaliteit en de persoonlijke aandacht die we onze cursisten hier kunnen bieden. En daar draait uiteindelijk toch alles om.”

Savantis Training & Advies begeleidt en helpt het bedrijfsleven al meer dan 70 jaar met hun persoonlijke groei en ontwikkeling d.m.v. effectieve (maatwerk) trainingen, opleidings- en omscholingstrajecten. Kijk voor meer informatie op savantis.opleidingsportaal.nl