Terugblik op ontwikkeling nieuwe Proeve van Bekwaamheid Schilder en Gezel schilder

In maart zijn de nieuwe Proeven van Bekwaamheid voor Schilder en Gezel schilder geleverd. Omdat er een nieuw kwalificatiedossier ingegaan is per 1 augustus 2019 was aanpassing van de PvB’s noodzakelijk. Daarnaast hadden de scholen een aantal wensen met betrekking tot de nieuwe PvB’s.

Hoe is de ontwikkeling verlopen? Een terugblik!

Januari 2019

We hebben we de scholen gevraagd naar hun wensen. Helder was dat de scholen met name behoefte hebben aan meer ruimte in de PvB.

April 2019

De eerste bijeenkomst waarbij alle scholen zijn uitgenodigd om mee te praten over de inhoud van de PvB’s. Tijdens die bijeenkomst komt inderdaad de vraag naar meer ruimte in de PvB naar voren. Daarnaast geven de docenten aan graag het examen naar een hoger niveau te willen tillen. Met het voorstel om twee varianten te ontwikkelen, een variant Schilderen en Beglazing, en een variant Schilderen en Wandafwerking, is er meer ruimte voor extra opdrachten.

November 2019

In de afgelopen maanden is door diverse mensen uit onderwijs en bedrijfsleven nagedacht over de invulling van de PvB’s. Nu ligt er een uitgewerkt voorstel op tafel waar iedereen zijn zegje over mag doen. Met elkaar komen we tot een PvB die in januari getest kan worden.

De Exameninstelling maakt in de tussentijd de opdrachten en de beoordelingslijsten af zodat de test in januari uitgevoerd kan worden.

Januari 2020

De beide PvB’s worden getest. Diverse docenten en examinatoren leveren hun bijdrage aan de test, als beoordelaar of als waarnemer. Tijdens de test constateren we dat niet alle opdrachten even goed uitvoerbaar zijn. Gelukkig geven de aanwezigen diverse tips en ideeën om waar nodig een opdracht aan te passen. De bijgestelde opdrachten worden opnieuw getest. Tekeningen worden gemaakt, de beoordelingslijsten worden aangepast.

De PvB’s gaan naar de toetsvaststellingscommissie ter vaststelling

Februari 2020

Zoals altijd op het laatste moment; we zien nog een paar kleine foutjes die moeten worden bijgesteld.

Maart 2020

Het is klaar! Vanaf de examenperiode in mei zijn de nieuwe examens in te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
You need to agree with the terms to proceed

Menu