Van dierenverzorger naar steenhouwer; ‘de beste keuze ooit’

Ivo Melkert ziet een mooie toekomst voor zich in de natuursteenbranche. Toch is dit beeld niet vanzelfsprekend. Ivo komt namelijk niet uit een steenhouwersfamilie. En eigenlijk was hij altijd van plan om met dieren werken. Hij volgt hier zelfs een opleiding voor en haalt zijn diploma. Maar zijn toekomstbeeld verandert als hij tijdens een vakantiebaan aan de slag kan bij Buddingh Natuursteen in Veenendaal.

Als Ivo (21) klaar is met zijn opleiding Dierverzorging in Barneveld zoekt hij tijdelijk een baantje om de zomer door te komen. Via via mag hij aan de slag bij de steenhouwerij van Gerard Buddingh. Hij begint met wat kleine klusjes zoals onkruid wieden, de dakgoot leeghalen en machines en werkplekken schoonmaken. Het bevalt hem prima. Langzaamaan mag hij steeds meer en zijn baas ziet dat hij er plezier in heeft. Zijn toekomstbeeld met de dieren verdwijnt naar de achtergrond. Als na een jaar werken Gerard aan hem vraagt of hij zich wil specialiseren en de opleiding Allround Natuursteenbewerker (niveau 3) wil doen, hoeft Ivo niet lang na te denken. Deze kans pakt hij met beide handen aan.

Mooi om duurzame dingen te maken

Tijdens deze opleiding werkt Ivo vier dagen in de steenhouwerij en gaat één dag per week naar school in Nieuwegein. “De opleiding is niet heel moeilijk, maar het is wel veel en gedetailleerd.”, vertelt hij. “Je leert allemaal nieuwe technieken zoals schuren, polijsten en zagen en die kan ik daarna weer in de praktijk brengen.” Als je Ivo vraagt wat hij zo leuk vindt aan zijn werk, antwoord hij direct dat dit de gezelligheid met zijn collega’s is. “Maar,” zegt hij er direct achteraan “dat is natuurlijk niet het enige. Ik vind het heel leuk om mooie dingen te maken die ook nog eens duurzaam zijn. Een vensterbank van natuursteen gaat met het juiste onderhoud super lang mee. Dat vind ik echt geweldig!”

Een beetje perfectionistisch

Een van de dingen waar Ivo aan moest wennen is het fysiek zware werk. In het begin heeft hij wel even spierpijn van het tillen van de stenen. Gelukkig is hij een sportieve jongen die zich niet laat kennen en in zijn vrije tijd zijn conditie en kracht op peil houdt. Daarnaast is Ivo ook heel sociaal. Als vrijwilliger is hij actief als leiding van de scouting en helpt hij kinderen met hutten bouwen tijdens het jaarlijkse kinderdorp. Als hij hiermee net zo perfectionistisch is als op zijn werk dan zit dat wel goed. Want Ivo levert graag goede resultaten af. Hij is dan ook trots op de 9,3 die hij voor een examenopdracht haalt. En kan hij enorm genieten als hij een dorpel aflevert die exact de juiste formaten en afwerking heeft. Nog leuker is het als hem dit lukt met een serie dorpels waar hij een paar dagen mee bezig is geweest. Met een serie van 174 dezelfde producten was dit helemaal een uitdaging, maar des te leuker als het dan gelukt is. “Ik word er wel vrolijk van als alles precies volgens plan loopt.”

Iets wat je vaak ziet in de natuursteenbranche is dat het vak wordt doorgegeven op verschillende generaties. Bij de meeste van zijn studiegenoten is dat ook het geval. Zij volgen de opleiding om hun vader op te volgen in de zaak. Ivo is wat dat betreft een uitzondering. Maar natuurlijk zijn ook zíjn ouders super trots op wat hij doet. “Ze vinden het geweldig dat ik dit vak leer en mooie dingen maak.”, zegt hij. “Ik ben er zelf ook echt gelukkig mee. Het is niets voor mij om de hele dag op kantoor te zitten. Ik ben blij dat ik iets heb waar ik lekker fysiek bezig ben.” Inmiddels merkt Ivo ook dat hij zich echt heeft ontwikkeld en er naast zijn werk plezier in krijgt als hij zijn opgedane kennis ook in het dagelijks leven terugziet. Tijdens een wandeling door de stad met zijn vriendin herkent hij bij een winkel zwartgranieten gevelbekleding en ziet direct dat er stukjes beschadigd zijn. Of hij roept ineens een benaming van een soort natuursteen dat hij herkent in een ander winkelpand.

Het is niets voor mij om de hele dag op kantoor te zitten. Ik ben blij dat ik iets heb waar ik lekker fysiek bezig ben.

Als je met natuursteen wil werken, dan zijn er veel beroepen waar je uit kunt kiezen. Het zijn beroepen waar je vaak lichamelijk lekker bezig bent, je creatief wordt uitgedaagd en secuur moet werken. Maar je kunt natuurlijk niet zomaar aan de slag. Als je als vakman aan de slag wil, zul je ook een vakopleiding moeten volgen. Afhankelijk van je vorige opleiding kun je verschillende opleidingen kiezen. Wat de opleidingen allemaal gemeen hebben, is dat het werk/leer opleidingen zijn. Oftwel bbl-opleidingen; beroepsbegeleidende leerweg. Een ander woord voor werken en leren tegelijk. Je werkt dus al bij een bedrijf en gaat nog één dag in de week naar school.

Toekomstplannen

Als je Ivo vraagt wat hij in de toekomst wil doen, dan heeft hij ambitieuze plannen. Het liefst wil hij zich zo allround ontwikkelen dat hij op alle vlakken kan inspringen al dat nodig is. Hij heeft drie collega’s die zich met bouwonderdelen bezighouden, elk met hun eigen specialisme. De komende tijd wil Ivo zich specialiseren in vensterbanken, aanrechtbladen en dorpels zodat hij voor hen allemaal kan invallen of ze ondersteunen als dat nodig is. En als hij dat onder de knie heeft? Dan staat er nog een hele andere tak van sport te wachten waar hij zich in kan ontwikkelen: grafwerken. Daar ligt nog een hele weg open voor hem. Maar eerst alle bouwonderdelen onder de knie krijgen!

Het Brancheplatform Natuursteen stimuleert en organiseert scholing voor natuursteenbedrijven. Het bestuur wordt ondersteund door Savantis. Om jongeren te informeren over de opleidings- en carrièremogelijkheden is de voorlichtingscampagne Afbouwprofs – Natuursteen op initiatief van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw van start gegaan.