Floor Brouwer
Floor Brouwer

Savantis lanceert nieuw materiaal mbo Keuzedeel Begeleider praktijkleren


Savantis Onderwijs & Examens lanceert in mei het nieuwe lesmateriaal voor het mbo Keuzedeel Begeleider praktijkleren (K1226) waarvoor ook een erkend mbo-certificaat behaald kan worden. Dit keuzedeel is de vervanger van het keuzedeel Praktijkopleider. Het lesmateriaal is geschikt voor mensen die mbo-studenten of nieuwe medewerkers moeten begeleiden – bijvoorbeeld schilders die leermeester willen worden.

Theorie en praktijk

Floor Brouwer is als onderwijskundige verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit nieuwe Keuzedeel. “Het lesmateriaal bevat verschillende praktijk- en theorieopdrachten die studenten helpen met het oefenen van verschillende (communicatie)vaardigheden zoals het formuleren van leerdoelen, het opstellen van leerplannen, het oefenen met instructies geven en het voeren van kennismakingsgesprekken. Er wordt specifiek ingegaan waar begeleiders op moeten letten: Hoe geef je feedback, feed-up en feedforward? Hoe kun je de gesprekstechniek LSD toepassen? Hoe evalueer je en hoe creëer je een veilig leerklimaat? Ook wordt er ingegaan op zakelijke aspecten. Waar moet je bijvoorbeeld aan voldoen als erkend leerbedrijf? Docenten krijgen een bijpassend examen en voldoende materiaal meegeleverd ter ondersteuning.” legt Floor uit.

Begeleider praktijkleren

“In het keuzedeel wordt aandacht besteed aan zowel het begeleiden van studenten, als het begeleiden van nieuwe medewerkers. Studenten en nieuwe medewerkers hebben gemeen dat ze allebei nog iets willen leren. Alleen bij studenten gelden nog een aantal aanvullende punten. Zo wordt er specifiek in het keuzedeel genoemd waarop je moet letten bij het begeleiden van studenten. Dit kan handig zijn als iemand graag leermeester of praktijkopleider wil worden.”

‘In de huidige krappe arbeidsmarkt wordt het optimaal benutten van potentieel steeds belangrijker. De juiste begeleiding hierbij gaat niet van zelf.’

Het Keuzedeel Begeleider praktijkleren is nu als ‘papieren’ lesmateriaal én als Studeo (online) materiaal beschikbaar in onze webshop.

Presentexemplaar

Wil je er eerst zeker van zijn of het lesmateriaal voldoet aan je wensen? Scholen en leerbedrijven kunnen voor enkele weken de mogelijkheid aanvragen het lesmateriaal vrijblijvend te bekijken via onze online bibliotheek.

Vraag nu een presentexemplaar van Begeleider praktijkleren aan.