Opleiding Plafond- en wandmontage

Wil jij opgeleid worden tot plafond- en wandmonteur? Wij bieden in samenwerking met ROC’s een BBL-opleiding  en praktijktrainingen Plafond- en wandmontage aan.

Bij de afwerking van kantoren, scholen en andere gebouwen speelt de plafond- en wandmonteur een belangrijke rol. De plafond- en wandmonteur zorgt voor de binnenafwerking. Hij weet als geen ander hoe je systeemplafonds, vaste plafonds, vaste wanden en demontabele wanden monteert. Daarnaast kan de plafond- en wandmonteur isolatiemateriaal aanbrengen en kozijnen stellen. Ook het aanbrengen van sparingen en ondersteuningsconstructies is een taak van de plafond- en wandmonteur. Sparingen in wanden en plafonds worden bijvoorbeeld gebruikt voor lichtarmaturen of roosters voor de luchtregulatie.

Als plafond- en wandmonteur werk je graag met je handen en kun je zowel individueel als in teamverband werken. Je werkt op diverse locaties en levert elke dag zichtbaar werk af.

BBL-opleiding en praktijktrainingen

De opleiding Plafond- en wandmontage kun je volgen als BBL-opleiding en door middel van praktijktrainingen:

  • BBL-opleiding: Bij de BBL-opleiding werk je 4 dagen in de week bij een leerbedrijf. De andere dag ga je naar mbo-school in jouw regio. Je wordt, eventueel met andere studenten Plafond- en wandmontage, geplaatst in een klas van een vergelijkbare opleiding, zoals de stukadoor- of timmeropleiding. Je bestudeert de theorie door middel van de online leeromgeving Studeo en instructievideo’s en kunt je vragen stellen aan een vakdocent op afstand. Daarnaast volg je verschillende praktijkdagen op een centraal gelegen locatie in het land. De opleiding duurt twee jaar.
  • Praktijktrainingen: De praktijktrainingen zijn bedoeld voor werknemers die al werkzaam zijn in de sector plafond- en wandmontage. Je volgt de praktijktrainingen en bestudeert theorie, maar je krijgt geen algemene vakken als Nederlands en rekenen. Je kunt twee verschillende praktijktrainingen volgen:
    • Vaste wanden en plafonds
    • Systeemplafonds

Programma

Het programma is sterk praktijkgericht. Aan de hand van opdrachten wordt je op een praktische manier door de opleiding geleid. Je start met het leren van algemene kennis en vaardigheden die voor iedereen in de afbouw belangrijk zijn en vervolgens leer je vaktechnische kennis en vaardigheden. De onderwerpen die aan bod komen zijn:

Algemene kennis en vaardighedenVaktechnische kennis en vaardigheden
Werken in de afbouwGereedschappen
Veilig en gezond werkenHoeken en maten uitzetten
Milieubewust werkenIsolerende systemen
Samenwerken en communicerenSparingen en ondersteuningsconstructies
KwaliteitszorgVaste wanden en plafonds
RekenenSysteemplafonds
TekeninglezenDemontabele wanden

 Resultaat

  • De BBL-opleiding sluit je af met een examen. Als je hiervoor slaagt, krijg je een erkend mbo-diploma op niveau 2. Onderdeel van het examen is een praktijkexamen (Proeve van Bekwaamheid) waarmee je kunt aantonen dat je beschikt over de praktische vaardigheden van een plafond- en wandmonteur, niveau 2. Als je hiervoor slaagt, dan ontvang je tevens een branchecertificaat sector Afbouw.
  • De praktijktraining(en) sluit je af met een praktijkexamen (Proeve van Bekwaamheid) waarmee je kunt aantonen dat je beschikt over de praktische vaardigheden van een plafond- en wandmonteur, niveau 2. Als je hiervoor slaagt, dan ontvang je een branchecertificaat sector Afbouw.

Kosten

Voor de BBL-opleiding geldt voor cursusjaar 2020-2021 het wettelijk cursusgeld van €250 per jaar en bijkomende kosten voor boeken en dergelijke. (zie: Wat is de wettelijke hoogte van het lesgeld en cursusgeld in het mbo? | Rijksoverheid.nl)

De kosten voor de 5-daagse praktijktrainingen bedragen circa € 1.750,– per praktijktraining. Deze kosten zijn niet voor rekening van de student maar worden veelal door het bedrijf betaald.

Meld je als geïnteresseerde!

Als je je aanmeldt als geïnteresseerde voor de BBL-opleiding, gaan wij voor jou de mogelijkheden verkennen.