“Leerlingen moeten wel fouten mogen maken”

Schilderdocent Dick Zijp (66) is eindelijk met pensioen. Hij is sinds 1981 werkzaam voor het Horizon College in Alkmaar als docent en als examinator voor Exameninstelling Savantis. In een telefonisch interview vertelt hij over al zijn mooie jaren als docent.

Paplepel

Als zoon van een schilder werd het vak bij Dick Zijp met de paplepel ingegoten. “Ik had eerst andere plannen en ging studeren aan de HTS. Dit bleek al snel niet de juiste keuze, dus stopte ik in februari van het eerste jaar. Mijn vader gaf mij daarom een overall als een start voor mijn carrière als schilder. Na versneld in drie jaar de schildersopleiding te Boxtel te hebben afgerond was het namelijk de bedoeling om het schildersbedrijf van mijn vader over te nemen. Maar mijn vrouw stak daar een stokje voor en maakte mij enthousiast voor het onderwijs. De vier jaren daarna stond ik overdag op de werkplaats en in de avond volgde ik de Bouwkunde / Bouwtechniek opleiding bij het Nederlands Genootschap ter Opleiding van Leraren. Daarna heb ik nog de tweedegraadsopleiding leraren opleiding gevolgd.

In de loop der jaren is het examineren en het onderwijs wel echt veranderd. Waar bijvoorbeeld eerst een hele week werd uitgetrokken voor het praktijkexamen is dit nu teruggebracht naar één dag. Een stuk korter, maar je ziet dat nog steeds dezelfde kennis wordt geëxamineerd. En gelukkig zie je vrij snel aan de manier van vasthouden van de kwast of de leerling een schilder is of niet. Het gedrag van leerlingen is niet veel veranderd. Dat beeld heerst natuurlijk wel, maar het verschil is naar mijn idee dat meer de omstandigheden veranderen. Bijvoorbeeld dat er nu zoiets bestaat als social media én de druk vanuit de samenleving is een tikkeltje hoger.”

Zand erover

“Leerlingen moeten wel fouten mogen maken. Dat is en blijft belangrijk. Grove blunders, het gebeurt vaak met puberende leerlingen. Het gesprek aangaan en zand erover, zou ik zeggen. Niet meer doen maar wel weer opnieuw beginnen, is mijn boodschap altijd. Ik blijf mij in mijn leerlingen interesseren en op de juiste manier benaderen. Voor sommige leerlingen, of studenten moet ik nu zeggen, ben je toch een soort vaderfiguur. Zo was er ooit een leerling die thuis nogal wat problemen had en het niet ging redden. De leerling is uiteindelijk het leger ingegaan. Na elkaar 13 jaar niet gezien of gesproken te hebben kwam er op een dag een grote, brede man in een lange zwarte leren jas mijn lokaal binnen en legde vervolgens een pistool op mijn bureau. Wat is dit nu? vraag ik, terwijl mijn leerlingen mij in twijfel en angst aanstaren.

‘Kijk, Dick, ik ben er toch gekomen’ zei de man. Mijn leerling was getransformeerd in een volwassen vent die een carrière was gestart als rechercheur bij de politie. Hij wilde mij graag laten zien dat hij op het goede pad terecht was gekomen en nu een bijdrage leverde aan de maatschappij. De veilige omgeving die ik kon bieden en de vaderfiguur die ik voor hem kon zijn, maakte dat hij vele jaren later nog aan mij dacht. Dit zijn van die prachtige dingen die je nooit meer vergeet.”

Blijf ontwikkelen

‘Kritisch, bevlogen en altijd bereid om uitleg te geven en mee te denken over verbeteringen.’ Zo staat Dick Zijp bekend bij Savantis zelf. Dat hij een bezige bij was (én is) is niet onder stoelen of banken te schuiven. Zo startte hij op 58-jarige leeftijd nog met de post hbo-master: Leren en Innoveren. Tweeënhalf jaar werkte Dick, naast zijn werkzaamheden op het Horizon College, aan zijn thesis Blended Learning. ‘Tot het laatste moment stond je aan’, zei mijn leidinggevende bij mijn gezellige afscheid in zeer kleine kring. “Ik verveel mij geen enkel moment nu ik met pensioen ben. Ik blijf als secretaris betrokken bij de Exameninstelling van Savantis en ik heb genoeg hobby’s om mijzelf mee te vermaken. Zo maak ik glas-in-lood en brouw ik mijn eigen bier. Ook staat er op de planning om meer met mijn piano te doen. Ik wil Savantis bedanken voor alle jaren kennis en expertise. We blijven in contact.”

Door: Natasja Brouwer

 

Menu