Finalist NK Stukadoren 2023 Giovanni Verhagen

Interview Finalist NK Stukadoren 2023 Giovanni Verhagen

 

“Ik ga deze ervaring nooit vergeten.”

Giovanni Verhagen (18) is één van de drie finalisten voor het Nederlands Kampioenschap Stukadoren 2023. Op 9 en 10 maart deed hij hiervoor, samen met drie sterke deelnemers Dave Plaggenmarsch (ROC Twente), Finley Prins (Drenthe College) en Jimmy Heeren (Curio), een aantal opdrachten in Veenendaal. Wie van hen zich Nederlands Kampioen mag noemen, weten we vrijdag 24 maart, tijdens het grootschalige WorldSkills-event in Amsterdam. Hierbij zullen meer dan 10.000 vmbo’ers, mbo-studenten en andere bezoekers aanwezig zijn.

 

Giovanni's resultaat op de NK Stukadoren
Giovanni’s resultaat op het NK Stukadoren
Ambitie

“Ik zie de andere finalisten eigenlijk helemaal niet als concurrenten”, zegt Giovanni. “We werkten tijdens het NK in Veenendaal meer samen als een team, met allemaal dezelfde ambitie: een mooi stukje werk afleveren. Ik vond het ontzettend leuk om die andere jongens te leren kennen en om met hen te praten over het vak. Het is eigenlijk wel jammer dat we zo ver bij elkaar vandaan wonen.”

“We werkten samen als een team.”

Hele eer

Mijn docent Joris van Straaten had mij gevraagd mij of ik wilde deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap. Ik vond dat een enorme eer en ik heb eigenlijk geen moment getwijfeld. Als je die kans krijgt moet je die gewoon pakken. En achteraf blijkt ook: het is inderdaad een ervaring die ik nooit zal vergeten.”

Mooi vak

“Het mooie van het stukadoorsvak? Je ziet aan het einde van een werkdag precies wat je gemaakt hebt. Als dat er heel strak en netjes uitziet heb je er echt voldoening van. Dat is bijvoorbeeld bij een elektricien niet zo, die ziet aan het einde van de dag juist niet welk werk hij heeft afgeleverd.”

“Kies iets waar je echt plezier in hebt. Dan word je vanzelf leergierig.”

Finalist Giovanni Verhagen in actie
Finalist Giovanni Verhagen in actie
Precisie

“De mooie uitdaging van het stukadoren vind ik ook nog, dat je iets rechts maakt van een zacht materiaal. Dat is anders dan wanneer je bijvoorbeeld met hout of metaal werkt. Je hebt bij het stucen daarom wel veel inzicht en precisie nodig.”

Eigen bedrijf

Giovanni is nu al bezig om samen met zijn vader een eigen bedrijf te starten. “De uitdaging is op dit moment vooral om goed personeel te vinden. Ik hoop dus dat er genoeg scholieren gaan kiezen voor dit mooie vak. Als je wilt ontdekken of het wat voor je is, zou ik zeker een aantal dagen meelopen met een stukadoor. Maar het allerbelangrijkste is, dat je iets kiest waar je echt plezier in hebt. Dan word je vanzelf leergierig en dan gaat het leren ook gemakkelijker.”

“Ik hoop dat er genoeg scholieren gaan kiezen voor dit mooie vak.”

Spannend

Wat het kampioenschap betreft resteert uiteraard de vraag of Giovanni zichzelf ziet winnen aanstaande vrijdag. “Ik vond het mooi om te zien hoe sterk mijn tegenstanders zijn,” zegt hij daarover. “Dat maakt de wedstrijd wel extra spannend. Ik heb geen idee of ik ga winnen, maar iedereen die meedoet maakt kans. Dus ik ook!”

De finaleopdrachten van NK Stukadoren 2023 in Veenendaal:
  1. Wanden afwerken conform tekening
  2. Decoratieve pleisters aanbrengen
  3. Wanden berapen en afwerken in dunne en dikke lagen
  4. Lijstwerk trekken en op de wand aanbrengen
  5. Sierpleisters en decoratieve afwerkingstechnieken aanbrengen