Finalist NK Stukadoren 2023 Finley Prins

Interview Finalist NK Stukadoren 2023 Finley Prins

 

Ik heb enorm veel te danken aan mijn leermeester.

Mbo-student stukadoren Finley Prins hoefde niet lang te twijfelen toen zijn school hem uitnodigde voor de voorrondes voor het NK stukadoren. “Het leek me een hele leuke ervaring,” zegt hij daarover. “Je krijgt niet elke dag zo’n mooie kans.” 

Finalist Finley Prins in actie
Spannend 

“Tijdens het NK in Veenendaal was ik gelukkig totaal niet zenuwachtig. Het maakte me eigenlijk niet uit of ik zou winnen, ik vond het al lang mooi dat ik zo ver gekomen was. Ik vond het nog wel spannend of ik de opdrachten binnen de tijd zou afkrijgen. Maar dat maakte het voor mij alleen maar leuker; het moet allemaal niet te gemakkelijk gaan. Gelukkig kreeg ik alles af, al had ik graag nog wat meer tijd gehad om alles nog wat beter af te werken. Als ik nog vaker zou meedoen, zou ik vooraf nog wel wat meer willen oefenen.”

Gelukkig kreeg ik alle opdrachten op tijd af.

Leuke avond 

“Eén van de leukste dingen vond ik toch wel om de andere jongens te leren kennen. We zijn samen uit eten geweest en we hebben een hele leuke avond gehad. In korte tijd creëerden we zo echt wel een band met elkaar. We herkenden veel in elkaar, met alle dingen die we nu meemaken.” 

Finalisten NK Stukadoren 2023: Giovanni, Finley en Dave
Mooiste opdracht 

“De mooiste opdracht vond ik het lijstwerk met de glanspleister. Ik werk zelf ook al veel met lijsten, dus daar had ik wel een voordeel mee. Ik heb gemerkt dat het vak van restauratiestukadoor mij wel erg trekt. Je komt er daarmee op hele mooie plekken, en dat telt zeker mee voor mij. We werken in kerken, monumentale panden en kastelen. En een tijdje geleden mochten we zelfs een plafond herstellen in paleis het Loo.

Als restauratiestukadoor kom je op hele mooie plekken.

Geluk gehad 

Ik heb wel echt geluk gehad met mijn opleidingsbedrijf Daniël Oudman restauratiestukadoor en met mijn leermeester Hemmo Lich. Mijn werkgever Daniël geeft mij de kans om mijn opleiding te volgen en om naar het NK te gaan. Mijn leermeester Hemmo is echt een natuurtalent. Hij legt alles rustig uit en hij laat mij mijn gang gaan. Na afloop zegt hij wat er goed ging en wat er beter kan. Zonder hem had ik het zeker niet zo snel geleerd. Het leuke is: zij zijn allebei lang geleden opgeleid door mijn opa. Die is wel trots op mij inderdaad, ik ga hem ook zeker dit interview laten lezen!”