Interview Finalist NK Stukadoren 2023 Dave Plaggenmarsch

 

“Ik herinner me precies het moment dat mijn docent kwam vragen of ik wilde meedoen aan het NK.”

Dave Plaggenmarsch (18) van ROC van Twente is één van de finalisten van het Nederlands Kampioenschap Stukadoren. De finale vond plaats op 9 en 10 maart in Veenendaal. Dave ging daar de strijd aan met drie sterke concurrenten: Finley Prins (Drenthe College), Giovanni Verhagen (Summa College) en Jimmy Heeren (Curio).

Dave tijdens de NK Stukadoren in Veenendaal
Dave tijdens de NK Stukadoren in Veenendaal
Passie

“Het was echt een geweldige ervaring om mee te doen,” zegt hij. “Alleen al door die andere jongens te leren kennen, met wie je toch de passie deelt van het vak. We hebben daar in korte tijd zeker een band met elkaar gekregen. Alles bij elkaar vind ik dit toch wel het mooiste wat er is.”

“Dit is wel het mooiste wat er is.”

Kans

Dave herinnert zich hoe hij op de bouw stond toen zijn docent Arno Scheffer naar hem toe kwam. “Hij vroeg me of ik interesse had om mee te doen aan het NK. In eerste instantie dacht ik, dat hij een grap maakte. Ik zag mezelf daar echt niet meedoen. Toen heb ik nagedacht: laat ik deze kans liggen of pak ik hem? Ik heb het laatste gedaan en daar ben ik enorm blij mee. Ik heb in korte tijd zoveel geleerd.”

Dave's eindresultaat van de NK-opdracht Lijstwerk trekken en op de wand aanbrengen.
Dave’s eindresultaat van de NK-opdracht
Geduldig en precies

Zo ontdekte Dave dankzij zijn deelname welke kant hij op wil in het vak. “We moesten intensief trainen voor de opdrachten: een week of zes lang, drie dagen per week. Ik had tot dat moment vooral gewerkt in het ruwere stukadoorswerk. Maar ik kwam er tijdens het trainen achter dat het secuurdere werk mij wel heel goed ligt. Ik houd er van om heel geduldig en precies te werken.”

“Ik ontdekte dat het mij wel goed ligt om secuur te werken.”

Docenten

Een Nederlands Kampioenschap is niet direct iets waarvoor je je even uit jezelf opgeeft. “Zonder mijn docent was dit nooit gelukt. Ik zou alle docenten in Nederland aanraden om hun leerlingen met passie voor het vak hiervoor te vragen. En wie als leerling de kans krijgt, moet hem absoluut pakken!”

“Wie de kans krijgt om mee te doen, moet hem zeker pakken.”

Worldskills

Volgende week vrijdagavond wordt bekend wie van de finalisten zich Nederlands Kampioen Stukadoren mag noemen. Dit gebeurt tijdens het grootschalige Worldskills event in de RAI in Amsterdam. Hier zullen ruim 10.000 vmbo’ers, mbo’ers en andere belangstellenden aanwezig zijn. “Het zou natuurlijk heel leuk zijn als ik zou winnen,” zegt Dave. “Maar tegelijkertijd maakt het me eigenlijk totaal niet uit. Ik vond dit al een geweldige ervaring om mee te doen. Maar ik ben natuurlijk wel heel benieuwd wie er wint!”