Savantis: Lancering Vakboek Natuursteen

Het Vakboek Natuursteen: Een onmisbaar naslagwerk voor de Natuursteenbranche

Het Vakboek Natuursteen is hét complete naslagwerk voor de aankomende en de ervaren natuursteenbewerker. Dit vakboek, geschreven door experts in het vakgebied, biedt uitgebreide en actuele kennis voor natuursteenbewerking. Met trots presenteerde Savantis het vakboek 13 oktober 2023 aan diverse belangstellenden uit de natuursteenbranche.

Oude technieken, nieuwe ontwikkelingen

Wat is er nog te vertellen over dit eeuwenoude ambacht? Naast alle basis bewerkingstechnieken is er veel te leren over moderne schuur-, polijst- en zaagmiddelen. Over moderne bevestigingsmaterialen die de laatste jaren zijn ontwikkeld en hoe CNC-zaagmachines een vaste plek verwierven en een ander manier van werken mogelijk maakte.

Het boek besteedt ook veel aandacht aan de innovaties bij het transport en het tillen van natuursteen en de noodzaak van de persoon beschermende maatregelen. Al met al is er zoveel te vertellen dat het vakboek maar liefst 562 pagina’s is gaan tellen.

Rijk geïllustreerd

Er is veel energie gestoken in het beeldmateriaal. Het Vakboek Natuursteen is rijkelijk voorzien van foto’s en illustraties die speciaal voor het vakboek zijn gemaakt. Alle technieken en processen worden hiermee duidelijk in beeld gebracht.

Deskundige betrokkenheid

Aan het vakboek werkten een groot aantal deskundigen uit de natuursteenbranche mee. Hun expertise en ervaring is door de onderwijskundigen van Savantis en Corry Kussendrager, docent Natuursteenbewerker op het ROC Midden Nederland, samengebracht in dit vakboek.

Het Vakboek Natuursteen is mogelijk gemaakt door CNV Vakmensen, FNV Bouwen & Wonen en NOA (Ondernemingsvereniging Afbouwbedrijven), verenigd in het Branche Platform Afbouw. Het platform stimuleert en ondersteunt hiermee de (bij)scholing van natuursteenbewerkers.

Inspirerende locatie

Op uitnodiging van Lizet Vreeker was Savantis te gast bij Jan Reek natuursteen. Lizet is verbonden aan het familiebedrijf Jan Reek en lid van het hoofdsectorbestuur Natuursteen van de NOA. De oorspronkelijke steenhouwerij van Reek Natuursteen dateert uit 1893. Op 13 oktober vierde het bedrijf niet alleen het 130-jarige bestaan maar ook de opening van een nieuwe bedrijfshal en de upgrade van het gehele complex.

Laurents van Stenus, manager Onderwijsproducten & Examens van Savantis, mocht de eerste exemplaren van het vakboek uitreiken aan enkele bestuursleden van het Hoofdsectorbestuur Natuursteen: Kees Eckhardt (voorzitter), Ester Litjes, en Lizet Vreeker. Daarna namen Henny Plat (FNV Bouwen & Wonen) en Ger van der Meulen (directeur NOA) hun exemplaar in ontvangst. De video biedt een korte terugblik op deze dag.

 

Compleet naslagwerk

Dit vakboek is een onmisbare bron van kennis voor iedereen die betrokken is bij het ambacht. Of je nu een student natuursteenbewerker bent of een doorgewinterde steenhouwer met jaren ervaring. Het boek verkent grondig de verschillende soorten natuursteen en materialen. Vervolgens is elk hoofdstuk gewijd aan specifieke thema’s zoals bouwkunde, grafwerk, bewerken en stellen van natuursteen, technisch tekenen en constructies. Elk onderwerp wordt behandeld met de diepgang en precisie die de echte vakman nodig heeft.

Het vakboek is nu verkrijgbaar via onze webshop