5 tips voor online leren met MS Teams

Een jaar geleden was de aandacht voor online lesgeven en programma’s als MS Teams nog minimaal. Het afgelopen jaar is daar verandering in gekomen. Vrijwel alle docenten hebben te maken gekregen met het geven van online lessen. Dat is voor velen gepaard gegaan met een hoop ‘proberen’, want oefening baart kunst. We zetten de belangrijke bevindingen voor je op een rijtje.

1. Rollen in MS Teams: Presentator en deelnemer

In MS Teams kan iemand twee rollen hebben. Je bent een presentator óf een genodigde. Een presentator heeft meer rechten dan een genodige. Een genodige kan bijvoorbeeld niet zomaar zijn scherm delen of iemand uit de vergadering verwijderen. Het is daarom handig om je studenten genodigde te maken. Je kunt dit op twee manieren doen:

 • Voor de vergadering
  Open de vergadering die je hebt aangemaakt. Klik op ‘Vergaderopties’. Je krijgt dan onderstaande instellingen te zien. Bij ‘Wie kan presenteren?’ klik je op: alleen ik.
  Vergaderoptie Ms Teams
 • Tijdens de vergadering
  Ga naar ‘deelnemers’. Klik op de 3 puntjes naast de naam van een deelnemer. Klik dan op: ‘Genodigde maken’.Vergaderopties MS Teams Tijdens de vergadering

2. Spotlight: Wie is er bij iedereen groot in beeld?

Je kunt een ander, of jezelf, in de spotlight plaatsen. Als iemand in de spotlight geplaatst wordt, is diegene bij iedereen groot in beeld te zien. Ga naar deelnemers. Klik op de 3 puntjes naast de naam van degene die je in de spotlight wilt plaatsen. Klik dan op ‘Spotlighten’.

3. Deelnemers dempen

Bij de drie puntjes achter iemands naam vind je een optie om deelnemers te dempen. Bij de drie puntjes achter ‘Deelnemers’, kun je instellen of de deelnemers het dempen wel / niet zelf mogen opheffen.

Deelnemers MS Teams

4. PowerPoint delen

Er zijn 2 manieren om een PowerPoint te delen.

 • Scherm delen: PowerPoint
  Je bladert in MS Teams door de PowerPoint. Naast de dia, zie je ook de notities die bij de dia’s horen. Je ziet de deelnemers klein in beeld.
 • Scherm delen: Venster
  Je bladert in MS Teams of op je tweede scherm door de PowerPoint heen. Je kunt in de dia’s dingen tekenen, markeren of aanwijzen met een laser. Je ziet de notities en de volgende dia. Het nadeel is dat je de deelnemers niet meer in beeld ziet.

5. Aparte vergaderruimtenVergaderruimten MS Teams

Met Aparte vergaderruimten kun je binnen een vergadering aparte ‘ruimten’ aanmaken waarin kleinere groepen studenten met elkaar kunnen overleggen. Je kunt de vergaderruimten een eigen naam geven en studenten aan de ruimten toewijzen.

Aparte vergaderruimten MS Teams

We hopen dat deze tips het online lesgeven weer een stukje makkelijker maken. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag. Houd daarnaast onze pagina in de gaten, want binnenkort volgen er praktische tips voor het online lesgeven met Studeo.

 

Menu