Tussen hun 12e en 15e jaar kiezen leerlingen van het VMBO een richting waarin zij verder willen leren en werken. Uit het aanbod van de 10 profielen (waaronder Groen, Zorg en Welzijn, Mobiliteit en Transport) kiezen zij tegenwoordig vaker voor het profiel “Bouwen, Wonen en Interieur”.
Er zijn dit jaar 2,7% meer aanmeldingen voor BWI dan het vorig schooljaar. 

Dit leidt tot een hogere doorstroom van deze leerlingen naar ‘werken en leren’ bij o.a. bouw-, schilders-, stukadoors- en meubelbedrijven. In de sector Afbouw is dit al merkbaar. In het studiejaar 2020-2021 is het aantal leerlingen bij de MBO-opleidingen Stukadoren, Plafond- en Wandmontage, Vloerenleggen en Natuursteenbewerken namelijk met 6,2% gegroeid.

Bij de beroeps- en studiekeuze van jongeren (samen met hun ouders) spelen meerdere factoren een rol. Is het een leuk beroep? Is er voldoende werk in de toekomst? Is er een goede vakopleiding in de buurt? Kan ik een goed leerbedrijf vinden? Het imago van de opleidingen in de (af)bouw-gerelateerde sectoren is gelukkig goed. Het VMBO- en MBO-onderwijs en het bedrijfsleven werken hierin nauw samen.

Savantis ondersteunt hen hierbij al jaren met o.a. het ontwikkelen van goede leermiddelen, het voeren van het secretariaat van het Platform VMBO BWI, het ondersteunen van NOA Opleidingsbedrijven en de voorlichtingscampagne Afbouwprofs. Hiermee hopen wij bij te dragen aan het goede imago van de technische sectoren en aantrekkelijke opleidingen voor werknemers en ondernemers.

Ronald van Driel, directeur

Menu